Χειρουργική νευρινώματος MORTONΠρόκειται για νευροπάθεια των δακτυλικών νεύρων του άκρου πόδα, κυρίως αυτών μεταξύ 2ου-3ου και 3ου-4ου δακτύλου, που προκαλείται από την πίεσή τους . Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες μέσης ηλικίας, είναι όμως δυνατό να εμφανιστεί και σε νεότερους ασθενείς και συχνά σχετίζεται με αθλητικές δραστηριότητες (τρέξιμο) ή χρήση στενών υποδημάτων.

Ως γενεσιουργός αιτία αναφέρεται η χρόνια πίεση σε μια περιοχή του ποδιού κατά τη βάδιση. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα οίδημα ανάμεσα στους ιστούς που επηρεάζει το νεύρο που διέρχεται μεταξύ των μεταταρσίων δίνοντας αισθητικότητα στα δάκτυλα. Η βλάβη που παρουσιάζει το νεύρο έχει τη μορφή της πάχυνσης (νεύρωμα).

Το κύριο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τον άρρωστο είναι ο πόνος στο πέλμα, συχνότερα μεταξύ του 2ου-3ου ή/και 3ου-4ου δακτύλου, που μπορεί να έχει χαρακτήρα καυσαλγίας. Σπανιότερα εμφανίζεται μούδιασμα ή ένα δυσάρεστο αίσθημα στα δάκτυλα. Ο πόνος εμφανίζεται κατά την χρήση υποδημάτων ενώ εξαφανίζεται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Ιδιαίτερα τα ψηλοτάκουνα ή τα στενά στο πρόσθιο τμήμα τους παπούτσια επιδεινώνουν τα συμπτώματα λόγω αύξησης της πίεσης στην προσβεβλημένη περιοχή.

Η κλινική εξέταση θα θέσει την υπόνοια και η επιβεβαίωση θα γίνει μέσω της μαγνητικής τομογραφίας ή με το υπερηχογράφημα μαλακών μορίων.

Η θεραπεία πρωτίστως είναι συντηρητική. Περιλαμβάνει αλλαγή υποδημάτων με χρήση χαμηλών και φαρδιών στο πρόσθιο τμήμα τους, την προσθήκη ειδικών μαλακών πάτων για αποφόρτιση της περιοχής όπου εντοπίζεται το νεύρωμα και την τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών. Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων είναι δυνατό να δώσει ανακούφιση στο 80% των περιπτώσεων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων μελετών.

Χειρουργική νευρινώματος MORTONΕπί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης η χειρουργική θεραπεία δίνει οριστική λύση. Συνίσταται σε εκτομή 2-3 εκατοστών του προσβεβλημένου νεύρου που οδηγεί σε αποκατάσταση του προβλήματος. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία και απαιτείται παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ. Ο ασθενής σταδιακά επανέρχεται στις συνηθισμένες δραστηριότητες σε περίπου 2-3 εβδομάδες. Υποτροπή με επανασχηματισμό του νευρώματος δεν είναι πιθανή, εκτός εάν δεν αφαιρεθεί αρκετά μεγάλο τμήμα του νεύρου.