Αρθροσκοπικές πύλες portal

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα ξεκίνησε την δεκαετία του ΄80 προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στην διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του αγκώνα.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Ο αγκώνας είναι μια σύνθετη άρθρωση που σχηματίζεται από 3 οστά:

το βραχιόνιο προς τα πάνω, την ωλένη κάτω και προς την πλευρά του μικρού δακτύλου και την κερκίδα κάτω και προς την μεριά του αντίχειρα.

Ένας λεπτός ιστός σαν μεμβράνη, καλύπτει τις επιφάνειες των οστών εντός της άρθρωσης και καλείται αρθρικός υμένας. Ο ρόλος του αρθρικού υμένα, είναι να τρέφει και να λειαίνει τις αρθρικές επιφάνειες με μικρή ποσότητα υγρού που παράγει, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης. Ισχυρές ταινίες που καλούνται σύνδεσμοι συνδέουν τα οστά μεταξύ τους προσφέροντας σταθερότητα στις διάφορες κινήσεις κάμψης, έκτασης, πρηνισμού και υπτιασμού του αντιβραχίου. Η ομαλή κάμψη-έκταση εξαρτάται από την σχέση του βραχιονίου με την ωλένη, ενώ οι στροφές του αντιβραχίου σχετίζονται με την συνεργασία της ωλένης και της κερκίδας. Σε στενή γειτνίαση με την άρθρωση του αγκώνα, είναι τα τρία κύρια νεύρα του άνω άκρου που πρέπει να προστατευτούν κατά την διενέργεια των χειρουργικών τομών.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι συνήθεις παθολογικές οντότητες που είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με την αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι:

  • Η έξω επικονδυλίτιδα
  • Η αφαίρεση ελεύθερων τεμαχίων
  • Η αγκύλωση (αρθρο-ίνωση) του αγκώνα
  • Η οστεοαρθρίτιδα
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα
  • Οι χόνδρινες βλάβες του αγκώνα
  • Η αυτοάνοση αντίδραση του υμένα σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ή η υμενική χονδρομάτωση.

Ωστόσο η ανοικτή επέμβαση εξακολουθεί να είναι η επιλογή για ορισμένες καταστάσεις όπως η αποκατάσταση των πλάγιων συνδέσμων, η ανάταξη καταγμάτων, η ολική αρθροπλαστική του αγκώνα, η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Περιλαμβάνει συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιολογική εκτίμηση και ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν χρόνια προβλήματα υγείας από το ιστορικό του αρρώστου, μπορεί να χρειασθούν επιπρόσθετες εξετάσεις. Σε ασθενείς με καλή γενική κατάσταση της υγείας τους η επέμβαση μπορεί να γίνει στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία δηλαδή ο ασθενής κοιμάται σε όλη την διάρκεια του χειρουργείου. Περιοχική αναισθησία δεν χρησιμοποιείται γιατί διαρκεί αρκετές ώρες μετά το χειρουργείο και δεν επιτρέπει να ελεγχθεί η λειτουργικότητα των νεύρων άμεσα μετεγχειρητικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά για τον έλεγχο του πόνου στην αίθουσα ανάνηψης, αφού ο χειρουργός ελέγξει την ακεραιότητα των νεύρων του εγχειρισμένου μέλους.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ο ασθενής τοποθετείται στο χειρουργικό κρεβάτι σε κατάλληλη θέση ώστε ο χειρουργός να έχει εύκολη πρόσβαση στην περιοχή του αγκώνα. Δυο δυνατές θέσεις υπάρχουν η πλάγια και η πρηνής, η επιλογή στηρίζεται στην εκπαίδευση του χειρουργού. Στο Arthro-Athens ο ασθενής αρθροσκοπείται στον αγκώνα σε πρηνή θέση.

Στην συνέχεια διανοίγονται 4 μικρές οπές (αρθροσκοπικές πύλες) διαμέτρου περίπου ενός εκατοστού, διαμέσου των οποίων εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα μικρά αρθροσκοπικά εργαλεία για την αποκατάσταση των βλαβών.

Η επέμβαση γίνεται με συνεχή παροχή αποστειρωμένου νερού (φυσιολογικού ορού) στην άρθρωση για την διεύρυνσή της και τον έλεγχο της αιμορραγίας, εξασφαλίζοντας καλή ορατότητα στον χειρουργό. Το αρθροσκόπιο είναι ένας μεταλλικός σωλήνας στον οποίο προσαρμόζεται μικρή κάμερα, έντονος φωτισμός και η παροχή του νερού. Η κάμερα μας δίνει άμεση εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε οθόνη, η οποία βρίσκεται απέναντι από τον χειρουργό και η όλη επέμβαση καταγράφεται σε ψηφιακό δίσκο (DVD) που δίδεται στον άρρωστο κατά την έξοδό του από την κλινική.

Μετά το τέλος της επέμβασης στο χειρουργημένο μέλος τοποθετείται μια απλή ελαστική περίδεση.

Ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη ημέρα με γραπτές οδηγίες που αφορούν στην αναλυτική περιγραφή του χειρουργείου, την φαρμακευτική του αγωγή στο σπίτι (αναλγητική μόνο συνήθως), και το μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ένα σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης, απόλυτα εξατομικευμένο για τις ανάγκες του αρρώστου, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Η φυσικοθεραπεία, έχει ως αρχικό στόχο την υποχώρηση του οιδήματος και την εξάλειψη του πόνου για την επίτευξη πλήρους εύρους κίνησης του αγκώνα, ενώ ακολουθεί πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης. Η επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και κυμαίνεται από 4-12 εβδομάδες.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ένα ελαφρά υψηλότερο ποσοστό κακώσεων των νεύρων της περιοχής του αγκώνα σε σχέση με την αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου και του γόνατος. Σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό είναι δυνατό να εμφανιστούν αιμορραγία ή θρομβώσεις.

Στο Arthro-Athens η εμπειρία στην αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι πολύ μεγάλη όπως αποδεικνύεται από τη μακρόχρονη εμπλοκή με (ρίπτες) αθλητές υψηλότατου επιπέδου.

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΚΩΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σχετικά Video