Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων η οποία στο τελικό της στάδιο (4ο βαθμό) παρουσιάζει δημιουργία οστεοφύτων και κύστεων εντός των οστών που περιβάλλουν την άρθρωση.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης με μία τεχνητή άρθρωση από κράμα Νικελίου-Κοβαλτίου-Τιτανίου ή με πιο προηγμένα υλικά όπως το Ταντάλιο. Η επέμβαση λέγεται Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική εάν αντικατασταθεί το ένα διαμέρισμα της άρθρωσης του γόνατος ή Ολική Αρθροπλαστική εάν αντικατασταθεί εξ’ ολοκλήρου το γόνατο ή το ισχίο.

Οι επεμβάσεις αυτές στο σύγχρονο κόσμο γίνονται πλέον με μικρές τομές ή οπές και χαρακτηρίζονται ως ελάχιστης επεμβατικότητας (M.I.S. Minimal Invasive Surgery). Η διενέργεια των αρθροπλαστικών αυτών γίνεται πάντοτε με ψηφιακή υποβοήθηση η οποία διασφαλίζει την απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των υλικών.

Η ψηφιακή υποβοήθηση δύο διαφορετικές εφαρμογές οι οποίες εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία στο Arthro-Athens:

  • στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής υποβάλλεται σε Υπολογιστική (Αξονική) Τομογραφία εξειδικευμένου λογισμικού και σε πιστοποιημένο κέντρο και τα δεδομένα της αποστέλλονται σε εργαστήριο αναφοράς του εξωτερικού, όπου έπειτα από αποκωδικοποίηση της εξέτασης παρασκευάζονται ειδικά εκμαγεία για τον συγκεκριμένο άρρωστο (custom made=εξατομικευμένα εκμαγεία). Αυτά αποστέλλονται πλήρως προφυλαγμένα, αποστειρώνονται πριν την επέμβαση και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου κατευθύνουν με ακρίβεια τις οστεοτομίες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τοποθετηθούν τα προεπιλεγμένα εμφυτεύσιμα υλικά με απόλυτη ακρίβεια και βέλτιστο προσανατολισμό. Πρόκειται για ένα χειρουργείο κυριολεκτικά “κομμένο και ραμμένο” στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
  • στη δεύτερη περίπτωση, τοποθετείται εντός της χειρουργικής αιθούσης σύστημα τρισδιάστατης κάμερας το οποίο δέχεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (real time) από τα ανατομικά στοιχεία της κοτύλης, του μηρού και της κνήμης. Σε αυτά τα τρία οστά έχει τοποθετηθεί τρισδιάσταστος αισθητήρας κίνησης ώστε το όλο σύστημα να ελέγχει πλήρως την κινηματική της προς επέμβαση άρθρωσης. Έτσι, καταγράφεται το εύρος κίνησης αυτής της άρθρωσης και όλη η παθολογία της (απόκλιση από τους φυσιολογικούς άξονες, αξιολόγηση της φθοράς των αρθρικών επιφανειών), πριν την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια αυτής, προτείνονται σενάρια διόρθωσης των αξόνων φόρτισης, ανάλογα με τις επιλογές και τις προτεραιότητες του θεράποντα Ιατρού. Στο τέλος υπάρχει νέα καταγραφή της κινηματικής της τεχνητής άρθρωσης η οποία παραδίδεται στον ασθενή με ψηφιακή μορφή μη επιδεχόμενη παρέμβασης από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιό της (κλειδωμένη διαδικασία).

Με αυτού του είδους τις επεμβάσεις, ο ασθενής φεύγει πολύ νωρίτερα από το Νοσοκομείο (μετά από 3-4 ημέρες), χωρίς καθόλου πόνο, με ελάχιστη απώλεια αίματος, έχοντας κινητοποιηθεί άμεσα. Επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στην καθημερινότητά του και εάν έχει επιλέξει να τοποθετηθεί στην άρθρωσή του το υλικό του μέλλοντος το Ταντάλιο, τότε η μακροημέρευση της άρθρωσης για δεκαετίες κρίνεται εξασφαλισμένη.

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ M.I.S. (Minimal Invasive Surgery) & ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ